Szparagi z dorszem gotowane na parze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3033
Szparagi z dorszem gotowane na parze
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżego dorsza
  • 30 g szparagów zielonych
  • 5 g parmezanu
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwę
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Rybę oraz warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Dorsza pokroić w cienkie plastry, zawinąć w połowę szparagów i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego wodą. Dodać do tego drugą połowę szparagów z marchewką, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli i gotować do miękkości składników. Ugotowane szparagi z rybą ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz, natomiast ugotowane same szparagi zmiksować z oliwą z oliwek, szczyptą pieprzu oraz soli i dodać do całości. Dodać do tego również ugotowaną marchew pokrojoną w kostkę i pokrojony na kawałki parmezan.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów