Szparagi z dorszem gotowane na parze

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g świeżego dorsza
  • 30 g szparagów zielonych
  • 5 g parmezanu
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwę
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Rybę oraz warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Dorsza pokroić w cienkie plastry, zawinąć w połowę szparagów i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego wodą. Dodać do tego drugą połowę szparagów z marchewką, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli i gotować do miękkości składników. Ugotowane szparagi z rybą ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz, natomiast ugotowane same szparagi zmiksować z oliwą z oliwek, szczyptą pieprzu oraz soli i dodać do całości. Dodać do tego również ugotowaną marchew pokrojoną w kostkę i pokrojony na kawałki parmezan.

0 komentarzy

Podobne przepisy