Róża karnawałowa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Róża karnawałowa

    Dodane przez: wd2005

    Cancre / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 5 dag masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • dowolna konfitura lub owoce
  • cukier waniliowy

Opis przygotowania

Do mąki dodać pokrojone masło, 7 żółtek, jajko, cukier waniliowy, śmietanę. Wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać sól i rum, całość jeszcze wyrobić, aby dodane składniki się połączyły. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm, lekko podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć po 4 krążki ciasta w taki sposób, aby każdy krążek był mniejszy od poprzedniego. Brzegi tych krążków ponacinać nożem w czterech miejscach w równych odstępach. Z pozostałego białka należy posmarować nacięte końce krążków i sklejać je w kształt róży po cztery sztuki od największego do najmniejszego. W rondelku rozgrzać olej i wkładać do niego uformowane róże. Najmniejsze krążki kłaść na spód. Piec z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, a w środki powkładać konfiturę lub owoce.

2 komentarze

odpowiedz

dajcie jakieś zdięcie

odpowiedz

kurwa ale ladnie wydlonda

Podobne przepisy