Róża karnawałowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4568
Róża karnawałowa
fot. Cancre / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 5 dag masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • dowolna konfitura lub owoce
  • cukier waniliowy

Opis przygotowania:

Do mąki dodać pokrojone masło, 7 żółtek, jajko, cukier waniliowy, śmietanę. Wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać sól i rum, całość jeszcze wyrobić, aby dodane składniki się połączyły. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm, lekko podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć po 4 krążki ciasta w taki sposób, aby każdy krążek był mniejszy od poprzedniego. Brzegi tych krążków ponacinać nożem w czterech miejscach w równych odstępach. Z pozostałego białka należy posmarować nacięte końce krążków i sklejać je w kształt róży po cztery sztuki od największego do najmniejszego. W rondelku rozgrzać olej i wkładać do niego uformowane róże. Najmniejsze krążki kłaść na spód. Piec z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, a w środki powkładać konfiturę lub owoce.

2 komentarze

dajcie jakieś zdięcie

kurwa ale ladnie wydlonda

Podobne przepisy