Krupnik wołowy z winem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Krupnik wołowy z winem

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g karkówki wołowej bez kości
  • 500 ml bulionu wołowego z kostki
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, pokrojoną marchew, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać do tego wino czerwone i zagotować. Do zagotowanych składników wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną drobno i pozbawiona nasion paprykę i zagotować. Pod koniec gotowania dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku, gotować jeszcze przez 1,5 minuty, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Zupę udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem razowym, wysmarowanym masłem.

0 komentarzy

Podobne przepisy