Kibbeh

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kibbeh

    Dodane przez: arek

    bobjudge / CC-BY 2.0

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 120 g kaszy kuskus
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania

Miętę oraz natkę pietruszki umyć i pokroić drobno. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody i po 3 minutach odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Polędwicę wołową przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski, dodając do tego białka jajka, odcedzoną kaszę kuskus, pokrojoną cebulę, miętę i zieloną natkę pietruszki. Dodać do tego również wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszane składniki przełożyć do wysmarowanej olejem blachy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika przestudzić, pokroić na porcje i położyć na tacy.

0 komentarzy

Podobne przepisy