Kurczak z ziemniakami i fasolą w sosie cytrynowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • Na sos cytrynowy:
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą, po czym zalać 0,5 l wody i gotować do miękkości. Ugotowane mięso odcedzić, pokroić na porcje i dodać do ziemniaków. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko posypać bułką tartą.
Przygotować sos cytrynowy: masło stopić na patelni. Z jednej cytryny wycisnąć sok i dodać do stopionego masła (drugą przekroić na połowę), wlać wodę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i wymieszać. Następnie dodać do tego przekrojoną cytrynę (przekrojeniem do spodu) i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos wraz z cytryną dodać do potrawy.
Całość udekorować świeżymi gałązkami rozmarynu.

1 komentarz

odpowiedz

To musi być bardzo smaczne:) w sosiku zamiast masła można użyć np oliwy?

Podobne przepisy