Sambal belacan (sos chili)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Sambal belacan (sos chili)

    Dodane przez: iwona

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 szklanka suszonej papryki chili
  • 1 łyżka gotowej pasty krewetkowej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania

Suszoną papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, po czym osączyć z jej nadmiaru, pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i razem utrzeć. Następnie pastę krewetkową przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podsmażyć przez 30 sekund na średnim ogniu i dodać ją do roztartych składników. Dodać do tego również sok z limonki, olej, cukier, szczyptę soli, po czym wszystko dokładnie rozetrzeć i przełożyć do miski. Całość wstawić na 20 minut do lodówki, a po tym czasie podawać do spożycia.

1 komentarz

odpowiedz

Fajny sosik, bardzo ostry wychodzi? Uwielbiam ostre sosy, ale nie przesadnie ostre:) zamiast oleju użyłbym oliwy, jeśli mogę doradzić:)

Podobne przepisy