Sambal belacan (sos chili)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1604
Sambal belacan (sos chili)
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka suszonej papryki chili
  • 1 łyżka gotowej pasty krewetkowej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Suszoną papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, po czym osączyć z jej nadmiaru, pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i razem utrzeć. Następnie pastę krewetkową przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podsmażyć przez 30 sekund na średnim ogniu i dodać ją do roztartych składników. Dodać do tego również sok z limonki, olej, cukier, szczyptę soli, po czym wszystko dokładnie rozetrzeć i przełożyć do miski. Całość wstawić na 20 minut do lodówki, a po tym czasie podawać do spożycia.

1 komentarz

Fajny sosik, bardzo ostry wychodzi? Uwielbiam ostre sosy, ale nie przesadnie ostre:) zamiast oleju użyłbym oliwy, jeśli mogę doradzić:)

Podobne przepisy