Sałatka owocowa z syropem imbirowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g truskawek
  • 2 banany
  • 1 melon
  • Na syrop imbirowy:
  • 2 cm imbiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Opis przygotowania

Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić w kostkę. Wydrążyć środek melona, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę i zmieszać z pokrojonymi owocami.
Przygotować syrop imbirowy: imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie zalać go wodą, wsypać cukier i zagotować na małym ogniu. Zagotowane składniki dokładnie wymieszać (cukier powinien się całkowicie rozpuścić) i gotować jeszcze przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko.
Gotowym syropem zalać owoce w wydrążonej misce melona i odstawić do ostygnięcia.

0 komentarzy

Podobne przepisy