Wołowina grillowana z ryżem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1814
Wołowina grillowana z ryżem i sezamem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 kapusta pekińska
  • Na marynatę:
  • 1 łyżka gotowej pasty chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Mięso umyć i podzielić na małe kawałki. Przygotować marynatę: gotową pastę chili zmieszać z miodem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wymieszanymi składnikami natrzeć pokrojone mięso, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Kapustę pekińską umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na liście kapusty pekińskiej. Dodać do tego grillowana wołowinę , a całość posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów