Kluski z makiem

mateusz

Autor:

Przepisów: 27

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka maku
  • 10 dag cukru
  • 5 dag rodzynków
  • olejek waniliowy
  • sól

Opis przygotowania

Mak sparz wrzątkiem, odlej, ponownie zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnego dnia odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj z cukrem i olejkiem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj jajko i odrobinę wody. Zagnij twarde ciasto, rozwałkuj, pokrój kluski "w zapałki", ugotuj wkładając do wrzącej, osolonej wody, odcedź, przelej na sito letnią wodą. Ugotowane kluski polej stopionym masłem, wystudź i wymieszaj z makiem. Podawaj na zimno jako deser.

0 komentarzy

Podobne przepisy