Placki kukurydziane z ziemniakami i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Placki kukurydziane z ziemniakami i papryką
fot. LilyinNepal / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną wysypać na stolnicę i wymieszać z mąką kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajko, wsypać cukier, wlać mleko i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować placki, po czym przełożyć je na mocno rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Ziemniaki umyć, zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i podzielić na warstwy. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić warstwy cebuli i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki oraz paprykę, oprószyć solą i mieloną papryką, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do placków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów