Ciasto z musem truskawkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3268
Ciasto z musem truskawkowym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 30 g truskawek
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Cztery z nich pozostawić, a resztę zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą pianę. Zmniejszając obroty miksera, dodawać po jednym żółtku wraz z cukrem. Potem dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać. Do całości wlać zmiksowane truskawki i wszystko ponownie zmiksować. Następnie przelać do wysmarowanej masłem formy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez około 20 minut. Upieczenie się ciasta sprawdzać drewnianą wykałaczką. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Przestudzone przekroić w poprzek na dwie części. Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym, po czym nałożyć na połówki ciasta. Połówki ze śmietaną nałożyć na siebie i wysmarować brzegi ciasta ubitą śmietaną. Wszystko wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i podzielić na porcje. Gotowe posypać cukrem pudrem i udekorować pozostawionymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów