Gruszki pieczone w miodzie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 17507
Gruszki pieczone w miodzie
fot. ndrwfgg (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 gruszki
  • 150 ml miodu
  • 10 g masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • płatki migdałów do dekoracji

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, obrać ze skóry, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła, ułożyć w nim owoce i posypać cynamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz sok z cytryny i dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polać gruszki, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20 minut.

Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.

Autor: magdam

6 komentarzy

gruszki pyszne, a zapach... poezja... polecam!

Nie wiem dlaczego ale gruszki po upieczeniu nadal były bardzo twarde. Możliwe że to wina gruszek, muszę spróbować z innymi :)

gruszki niebo w gebie pyszne dla dzieci i doroslych polecam

mi też niestety wyszły twarde... :/

dobry przepis ale kaloryczny

takie pytanie 180 stopni z termoobiegiem czy bez

Podobne przepisy