Frappe - mrożona kawa grecka

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 15 ml wody mineralnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 filiżanka czarnej, słodkiej kawy
  • 60 ml mleka
  • 4 kostki lodu
  • 1 kulka lodów waniliowych

Opis przygotowania

Do wysokiego naczynia wsypać półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalać wodą mineralną. Mikserem mieszać wszystkie składniki do chwili uzyskania gęstej piany, następnie przełożyć ją do wysokiej szklanki. Małym strumieniem zalać pianę uprzednio zaparzoną i wystudzoną, czarną kawą i wlać mleko. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu i na wierz położyć kulkę lodów waniliowych.

0 komentarzy

Podobne przepisy