Flan ze szparagów i bazylii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1871
Flan ze szparagów i bazylii
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 12 szparagów białych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Szparagi oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cztery ugotowane szparagi pokroić na połówki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zrumienić na nim całe szparagi. Mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, wbić do tego jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Potem rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojone szparagi i zalać je ciastem. Całość smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szparagów na talerzu. Bazylię pokroić drobno, dodać do tego śmietanę kremówkę, szczyptę soli i razem zmiksować. Zmiksowane składniki dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów