Sałatka z marchwi, kapusty pekińskiej i sezamu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1626
Sałatka z marchwi, kapusty pekińskiej i sezamu
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Jedną łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć na talerz. Posypać ją smażonym sezamem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i również dodać do całości. Wszystko polać sokiem cytrynowym. oprószyć szczyptą soli i posypać 1 łyżką niesmażonego sezamu. Na koniec udekorować sałatkę zielonym koperkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy