Tabouleh

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2521
Tabouleh
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz miętę opłukać i osączyć z wody. Kaszę opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować i odparować. Do odparowanej kaszy wlać oliwę oraz sok z limonki i dokładnie wymieszać. Pomidory naciąć w górnej części, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Miętę, natkę pietruszki oraz dymkę ze szczypiorkiem pokroić drobno. Wszystkie pokrojone składniki połączyć z kaszą, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)