Sos rzymski

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 350 ml wywaru z kości i warzyw
  • 5 dag pieczarek
  • 5 dag marchwi
  • 5 dag pietruszki
  • 5 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 3 dag tłuszczu do zasmażki
  • 3 dag mąki
  • 100 ml śmietany
  • 2 dag sera żółtego
  • sól, pieprz i estragon do smaku

Opis przygotowania

Pieczarki i warzywa umyj, warzywa obierz, opłucz, pokrój w paseczki razem z pieczarkami, podsmaż, skropl wywarem i duś do miękkości. Tłuszcz rozgrzej z mąką, zasmaż nie rumieniąc, rozprowadź zimnym wywarem, mieszając trzepaczką, zagotuj, dodaj przygotowane warzywa i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj starty ser, dopraw do smaku.
sos

0 komentarzy

Podobne przepisy