Flaki (po warszawsku)

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z kości
  • 1 kg flaków wołowych
  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • tłuszcz
  • 10 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • 4 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • majeranek
  • papryka mielona i przyprawa do zup do smaku

Opis przygotowania

Flaki umyj, oczyść, sparz, opłucz, zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Odcedź, opłucz, zalej ponownie wodą i gotuj ok. 4 godzin bez przykrycia, dolewając wodę w miarę wyparowywania. Miękkie flaki wyjmij, pokrój w paseczki. Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój w paseczki, podsmaż na tłuszczu, włóż do wywaru razem z flakami, ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z flakami, dodaj przyprawy, chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Wyporcjonuj i posyp startym serem.

0 komentarzy

Podobne przepisy