Pieczona Alaska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2904
Pieczona Alaska
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 220 g gotowego spodu do ciast (biszkopt)
  • 4 brzoskwinie w zalewie
  • 4 białka
  • 2 lody śmietankowe w kubkach po 120 ml
  • 2 łyżki malin
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Białka ubić mikserem z sokiem cytrynowym. W czasie ubijania cukier przesypać do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką do czasu, aż powstanie gęsty syrop. Gorący syrop wlewać stopniowo do ubijanych białek. Całość ubić na sztywną pianę i przełożyć ją do szprycy.
Następnie w spodzie biszkoptowym wyciąć dwa duże kółka (odpowiadające średnicy kubka lodów) i dwa mniejsze. Na większe kółka wyłożyć lody i nakryć je mniejszymi. Wycisnąć na to szprycą ubitą pianę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 470 stopni i trzymać jedynie do czasu, aż wierzch piany się zrumieni. Wówczas wyciągnąć, całość udekorować krojonymi brzoskwiniami oraz malinami i natychmiast podawać do spożycia.

1 komentarz

No błagam...470 stopni ? Kto ma taki piekarnik??? Chyba że to głupia pomyłka radziłabym to poprawić.

Podobne przepisy