Grzanki z figami i mozzarellą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 6 kromek chleba pszennego
  • 3 świeże figi
  • 6 plastrów mozzarelli
  • 100 ml likieru miętowego
  • 10 listków mięty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól.

Opis przygotowania

Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni i smażyć na niej posolone kromki chleba na rumiany kolor. Przekładając kromki chleba na drugą stronę, nałożyć plastry mozzarelli, przykryć i smażyć, do czasu, aż ser się całkowicie roztopi. Wówczas ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Figi umyć, obrać ze skóry i przekroić na połowy. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać 4 listki mięty,(pozostałe zostawić do dekoracji), wlać likier miętowy, wymieszać, dodać przekrojone figi i dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do reszty składników. Całość posypać czerwonym pieprzem i udekorować listkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy