Banany mrożone w czekoladzie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2889
Banany mrożone w czekoladzie
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 bananów
  • 20 dag pistacji
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki maczku cukierniczego
  • 1 szklanka wody
  • patyczki szaszłykowe

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skory, usunąć końcówki, po czym nabić na patyczki szaszłykowe i namoczyć w wodzie wymieszanej z sokiem cytrynowym. Następnie zamrozić je w zamrażalniku. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Następnie wyciągnąć banany z zamrażalnika, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i przełożyć na tackę. Całość posypać tłuczonymi pistacjami i maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów