Panna cotta truskawkowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g truskawek
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 4 listki mięty
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki letniego mleka chudego
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry, zalać octem balsamicznym i odstawić na 15 minut do lodówki. Mleko wymieszać z żelatyną i odstawić na 10 minut. Po tym czasie śmietanę przelać do rondla, dodać cukier, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę z mlekiem i całość dokładnie wymieszać, zmniejszając ogień. Kiedy wszystko zostanie rozpuszczone, ściągnąć z ognia, dodać cukier waniliowy, wymieszać i przelać do miseczek deserowych. Włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygło. Zastygniętą wyciągnąć i udekorować osączonymi z octu balsamicznego truskawkami oraz listkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy