Kurczak Vesuvio

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4352
Kurczak Vesuvio
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Udka kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry przełożyć na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oliwy i zeszklić. Do czosnku dodać udka kurczaka, oprószyć solą i piec na złoty kolor. W połowie pieczenia wlać połowę wina i dusić do miękkości mięsa. Potem wyciągnąć i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, nie obierać i pokroić w plastry. Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać oregano, wlać pozostałe wino, po czym dodać plastry ziemniaków , posolić i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojoną paprykę, dusić przez 1 minutę i całość dodać do kurczaka. Wszystko oprószyć solą kamienną i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów