Sos tatarski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2128
Sos tatarski
fot. luckypines (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 ogórki korniszony
  • grzyby marnowane
  • natka pietruszki
  • sól i cukier

Opis przygotowania:

Jajka ugotować, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i wyciągnąć żółtka. Żółtka utrzeć z musztardą, solą i wyciśniętym sokiem z cytryny, dodawać stopniowo oliwę i mieszać, aż zrobi się gęsty sos. Do sosu dodać pokrojone drobno białka jajek, ogórki i grzyby marnowane (około 4-6 sztuk). Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy