Krewetki w cieście z ryżem, fasolką i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2922
Krewetki w cieście z ryżem, fasolką i owocami
fot. Wallula Junction / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 12 mrożonych krewetek
  • 2 mango
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka maki
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki mielonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, podsmażyć przez 1,5 minuty na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ryżu. Mango i jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i gniazda nasienne. Następnie razem wymieszać i dodać do potrawy.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, mieloną papryką i wyrobić z całości ciasto o konsystencji śmietanki.

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym zanurzyć w cieście i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów