Brukselka z koprem i selerem w sosie majonezowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • biały pieprz
  • sól
  • Na sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu (bez jajek)
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 1/2 łyżeczki Dijon
  • 1/2 łyżeczki nasion selera
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru

Opis przygotowania

Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, zlać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać brukselkę i smażyć przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować sos majonezowy: nasiona kopru i selera wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i sparzyć przez 30 sekund. Potem utłuc je na drobną miazgę i dodać do majonezu. Majonez wymieszać z pastą wasabi, musztardą, szczyptą pieprzu oraz soli i przełożyć na brukselkę.

0 komentarzy

Podobne przepisy