Tortilla z wołowiną, awokado i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3689
Tortilla z wołowiną, awokado i warzywami
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wołowiny bez kości
  • 8 rzodkiewek
  • 4 placki tortilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 owoce awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pory
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 serwetki papierowe

Opis przygotowania:

Wołowinę umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodać wołowinę, oprószyć pieprzem, solą, szczyptą imbiru i smażyć do miękkości mięsa. Tortille skropić niewielką ilością wody, po czym podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron i przełożyć na talerz. Na tortillę nałożyć smażone mięso. Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, część pokroić drobno i dodać do mięsa. Pozostałą część przełożyć na talerz. Owoce awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować z obranym czosnkiem oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Zmiksowane składniki dodać do całości i zawinąć w serwetki papierowe. Pory umyć, osączyć z wody i przypiec na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni, po czym wyłożyć na talerz. Całość polać sokiem z połowy limonki, a pozostałą częścią udekorować potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów