Precle okrągłe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2903
Precle okrągłe
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka grubej soli kamiennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli (drobnej)

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 4 łyżkami letniego mleka i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej rozczyn drożdżowy, pokrojone drobno masło, kminek, sól drobną, mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez minutę minutę i urwać z niego małe porcje. Z porcji uformować ręcznie kulki i przełożyć je na blachę do pieczenia. Kulki naciąć nożem krzyżowo. Żółtka roztrzepać widelcem na talerzu, a następnie posmarować nim ułożone kulki i posypać solą kamienną. Całość włożyć piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów