Kinpira z korzenia łopianu, marchwi i wieprzowiny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2781
Kinpira z korzenia łopianu, marchwi i wieprzowiny
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g korzenia łopianu
  • 30 g wieprzowiny bez kości
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka gotowego sosu mirin 14 %
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz
  • pałeczki do jedzenia

Opis przygotowania:

Korzeń łopianu umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie oprószyć solą, pieprzem, po czym zalać sosem sojowym wymieszanym z cukrem, sosem mirin i odstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno wieprzowinę, marchew, sezam i zrumienić. Następnie dodać osączony z zalewy korzeń łopianu i smażyć całość przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wszystko przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów