Sałatka warzywna ze słonecznikiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3146
Sałatka warzywna ze słonecznikiem
fot. EvelynGiggles / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g zielonego groszku w zlewie
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 10 dag ziaren łuskanego słonecznika
  • 4 buraczki czerwone
  • 4 marchewki
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek szpinaku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Buraki i marchew zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Dodać do tego pokrojonego w plastry ogórka i szpinak. Groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do warzyw. Rzodkiewkę pokroić w krążki, paprykę pozbawić nasion, pokroić w plastry i przełożyć do całości. Nasiona słonecznika sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki. Wszystko zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów