Dynia zapiekana z warzywami i grzybami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 duża dynia
  • 30 g pieczarek
  • 10 g tartego sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy w zalewie
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić w poprzek na dwie połowy i usunąć nasiona. Jedną połowę obrać ze skóry i pokroić miąższ w kostkę. Drugą wydrążyć i pozostawić w całości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki, paprykę i por. Doprawić pieprzem i solą i smażyć przez 1,5 minuty. Smażone składniki, pokrojoną dynię i osączona z zalewy kukurydzę przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, posypać tartym serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do miękkości.

0 komentarzy

Podobne przepisy