Samosy z fasolą i ziemniakami w sosie chilli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3087
Samosy z fasolą i ziemniakami w sosie chilli
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na sos chili:
  • 10 małych papryczek zielonych chili
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12%

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, obrać ze skóry i utłuc razem z osączoną z zalewy czerwoną fasolą. Dodać do tego majeranek, paprykę mieloną, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej drobno pokrojoną margarynę, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć otwory kubkiem. Z masy ziemniaczano-fasolowej uformować małe kulki, nakładać je na wycięte kawałki ciasta, pozawijać w koperty i skleić końce. Rozgrzać mocno dosyć dużo oleju w rondlu i wrzucić do niego posklejane ciasto. Smażyć na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Siedem zielonych papryczek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pozostałe papryczki zmiksować razem ze słonecznikiem mikserem.

Przygotować sos chilli: masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać zmiksowaną paprykę ze słonecznikiem, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wlać śmietanę. Wszystko trzymać na ogniu przez 1 minutę (cały czas mieszając), po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

A co sądzicie o tej fasolce chilli z Lidla ?Jest jak jest tydzien meksykanski...Mi bardzo smakuje,nic nie trzeba dodawac,tylko podgrzac:)

Podobne przepisy

Więcej przepisów