Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i parmezanem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3403

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 ml śmietany
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 żółtka
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz grubo zmielony

Opis przygotowania

Makaron tagliatelle ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i 40 g tartego parmezanu. Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 30 sekund. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Dodać do tego grubo zmielony pieprz i majeranek. Następnie piersi z kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i dodać do smażonego boczku i cukinii. Całość przykryć i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego wymieszane żółtka ze śmietaną i parmezanem, makaron ugotowany wcześniej, wymieszać i kiedy mieszanina lekko zgęstnieje - przełożyć na talerz. Wszystko posypać pozostałym tartym parmezanem.

2 komentarze

odpowiedz

Ile tych piersi z kurczaka trzeba dodać?

odpowiedz

Dwie trzeba dodać, zapomniałem napisać.

Podobne przepisy