Figi zapiekane z szynką i serem

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1804
Figi zapiekane z szynką i serem
Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • 15 dag szynki wędzonej w plastrach
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 4 gałązki tymianku

Opis przygotowania:

Figi umyć, osączyć z wody i naciąć nożem na krzyż. Plastry szynki zwinąć w rulony i włożyć w jedno z przecięć fig. Ser pleśniowy pokroić w plastry o grubości do 1 cm i włożyć w kolejne nacięcie owoców. W środek nacięcia włożyć gałązki tymianku. Całość przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Zapieczone figi wyciągnąć z piekarnika i wyłożyc na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy