Łężnie z ziemniaków i kapusty kiszonej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2308
Łężnie z ziemniaków i kapusty kiszonej
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sezamu
  • Na nadzienie:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Kapustę kiszoną zagotować w niewielkiej ilości wody i dobrze odcedzić. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją, wymieszać z kapustą i dodać do ziemniaków. Ziemniaki z kapustą przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć w 4 łyżkach letniego mleka. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, wbić 2 jajka, dodać mleko, roztopione masło, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Następnie odstawić je na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na małe bułeczki, rozpłaszczyć je w dłoni i nałożyć małą porcję ziemniaków z kapustą na środek. Brzegi ciasta zlepić, uformować małe bułeczki, naciąć nożem środek i ułożyć je na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Roztrzepać 1 jajko na talerzu, wysmarować nim bułeczki, posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.

Komentarze (1)

Bardzo ciekawy przepis,mysle ze warto go wyprobowac.Onia

Podobne przepisy

Więcej przepisów