Grzanki z jajkiem i szparagami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g szparagów zielonych
  • 1 bułka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Bułkę przekroić w poprzek, przypiec od krojonej strony na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i przełożyć na talerz. Zagotować około 0,5 litra wody i na wrzątek wbić 2 jajka, jak się zetną - wyciągnąć z wody i przełożyć na bułkę. Szparagi ułożyć na sicie, ugotować do miękkości nad parą i przełożyć na talerz. Oddzielić 2 żółtka od białek, białka odrzucić, natomiast żółtka rozmieszać z wodą, sokiem cytrynowym, szczyptą soli, pieprzu, a następnie przelać na patelnię i cały czas mieszając - dodać masło. Kiedy wszystko zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i polać cały talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy