Szynka z grilla ze szpinakiem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1888
Szynka z grilla ze szpinakiem i ziemniakami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g surowej szynki wieprzowej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 40 dag szpinaku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do mocno rozgrzanego oleju i upiec jak frytki. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, posolić i przełożyć na talerz. Szynkę surową pokroić w plastry, przypiec na rozpalonym grillu i dodać do ziemniaków. Szpinak dobrze opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić. Obrać szalotkę, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku i doprawić go pieprzem oraz solą. Dobrze wymieszać i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy