Bułki cebulowe

wd2005

Autor:

Przepisów: 3498

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Bułki cebulowe

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 2 cebule
  • 4 dag drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 małe opakowanie oliwek
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnice. Rozetrzeć drożdże w 4 łyżkach mleka i 1 łyżeczce cukru. Do mąki dodać pozostałe mleko i szczyptę soli. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w paski i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać oliwki (bez zalewy) i zrumienić. Cebulę i oliwki dodać do ciasta i całość wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować 6 bułek. Blachę wysmarować masłem, poukładać bułki i piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni na rumiany kolor. Można spożywać na zimno.

0 komentarzy

Podobne przepisy