Sałatka rosyjska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1904
Sałatka rosyjska
fot. keepwaddling1 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 35 g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Sałatka:
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • majonez
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Z masła usunąć powstałą pianę, dodać mleko i zagotować. Dodać do tego 150 g mąki, resztę pozostawić do obtaczania ciasta, całość mieszać na ogniu do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie zdjąć z ognia, wbić najpierw białko, potem żółtko, cały czas mieszając. Kiedy jajko zostanie dobrze wymieszane - zestawić z ognia, doprawić szczyptą soli i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto stężeje - formować foremką lub ręcznie małe beczułki, a w ich środku zrobić małe wgłębienie. Beczułki obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Ziemniaki ugotować razem z marchewką w łupinach, a po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone wymieszać z zielonym groszkiem, majonezem, szczyptą soli i przełożyć do beczułek. Gotowa sałatkę podawać 15 minut po wykonaniu.

1 komentarz

Smacznie wygląda ... ;)

Podobne przepisy