Lasagne z mielonym mięsem i sosem beszamelowym

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 70168
Lasagne z mielonym mięsem i sosem beszamelowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu na lasagne
  • 200 g tartego sera
  • Ragout:
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 120 g sosu pomidorowego
  • Sos beszamelowy:
  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 650 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Aby przygotować ragout należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę z mieloną wieprzowiną, przyprawić solą i pieprzem a następnie dodać 120 g sosu pomidorowego. W rondelku rozpuścić masło, wystudzone dokładnie rozprowadzić z mąką po czym stopniowo wlewać mleko - całość dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, polać odrobiną sosu beszamelowego i położyć na nim płat nie ugotowanego makaronu lasagne. Przykryć go sosem i ragout, posypać tartym serem i przykryć kolejnym płatem makaronu. W taki sposób ułożyć łącznie 4 warstwy. Wierzchnią warstwę makaronu dobrze przyprawić, posypać obficie tartym serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 220C.

Autor: lelandgaunt

8 komentarzy

LASAGNA JEST PO PROSU PPRTRZZEEPPYYSSZZNNAA :-) \________/

uwielbiam lasagne :) . Zwykle kupowałam gotową ale tym razem zrobię sama według tego przepisu :)))

Super przepis !!!! Świetne jest jego działanie. Lasange jest taka dobra!!! ;)

przepis na lasagne ok, ale jeśli chodzi o sos beszamelowy to radzę poszukać gdzie indziej.

Do sosu beszamelowego nalezy dodac galke muszkatolowa! Inaczej bedzie bez smaku i mdly!

PYSZNA TA LASAGNE DOMOWA I PRZEPYSZNA UŻYŁAM JEJ W MOICH RESTAURACJACH POLECAM MAGDA GESSLER

Magda Gessler nie mogła się po tym podpisać, bo inaczej robi sos beszamelowy!

To nie jest prawdziwa lasagna

Podobne przepisy