Chłodnik truskawkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1669
Chłodnik truskawkowy
fot. Traveling Fools of America / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 l truskawek
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i rozetrzeć z połową cukru. Drugą połowę cukru dodać do żółtek i utrzeć na jednolitą masę. Do utartej mary wlać 5 łyżek zimnego mleka i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia. Do mleka wlewać powoli masę żółtkową, stale mieszając. Gdy mleko z masą przestygnie - dodać roztarte truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie podawać do spożycia.

0 komenatrzy

Podobne przepisy