Chłodnik truskawkowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3598

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 l truskawek
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru

Opis przygotowania

Truskawki umyć, obrać z szypułek i rozetrzeć z połową cukru. Drugą połowę cukru dodać do żółtek i utrzeć na jednolitą masę. Do utartej mary wlać 5 łyżek zimnego mleka i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia. Do mleka wlewać powoli masę żółtkową, stale mieszając. Gdy mleko z masą przestygnie - dodać roztarte truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy