Chrupiące ciasteczka owsiane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2436
Chrupiące ciasteczka owsiane
fot. slgckgc / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g masła
  • 250 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g nierafinowanego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej 30 g masła i upraż na nim płatki owsiane w porcjach po 50 g tak, by prażyły się równomiernie. Jajka utrzyj z miodem i cukrem, aż cukier się rozpuści i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj wystudzone płatki i wyrób ciasto. Za pomocą 2 łyżeczek formować z ciasta podłużne placuszki i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w gorącym piekarniku na jasnobrązowy kolor (200 stopni). Po upieczeniu zdjąć z blachy i odstawić do wystudzenia.

Autor: msinter

1 komentarz

jednym słowem qpa nie smakowało i na dodatek dziwne składniki

Podobne przepisy