Królik z czosnkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3492

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 królik do 1,25 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Królika podzielić na kawałki i natrzeć roztartym czosnkiem z solą. Boczek pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju. Do boczku dodać kawałki królika, obsmażyć z każdej strony. Dodać do tego wino i 2 łyżki wody, doprawić solą, pieprzem i pokrojoną drobno natką pietruszki. Całość przykryć i dusić około 90 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Usmażonego przełożyć na talerz, sos z duszenia doprawić śmietana, wymieszać i polać po mięsie. Podajemy na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy