Zapiekane jabłka

lelandgaunt

Autor:

Przepisów: 52

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3/4 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • proszek do pieczenia

Opis przygotowania

Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie masłem, wysypać tartą bułką. Jabłka umyć, obrać i odrzucić gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Z białek ubić bardzo sztywną pianę, a następnie (nadal ubijając) dodawać cukier, żółtka, parę kropli aromatu waniliowego i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej formy włożyć jabłka, przesypując je cukrem z cukrem waniliowym i zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C.) i piec ok. 30 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy