Śliwki nadziewane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dkg słodkich migdałów
  • 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 dkg otartej skórki z cytryny
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania

Śliwki umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i podzielić na połowy. Część z oczyszczonych śliwek pokroić drobno. Migdały sparzyć, obrać ze skóry i drobno posiekać. Wsypać na patelnię posiekane migdały, śliwki, cynamon, cukier, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i smażyć na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. W czasie smażenia często mieszać. Powstałą masę przełożyć na połówki śliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Śliwki powinny się lekko podsuszyć. Następnie przełożyć je na talerz i polać syropem ze smażenia.

0 komentarzy

Podobne przepisy