Krem ananasowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2735
Krem ananasowy
fot. waffries / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,75 l mleka
  • 0,25 l śmietany kremówki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 puszka ananasów w kostce
  • laska wanilii
  • 5 jajek
  • 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiśniaku

Opis przygotowania:

Kawałki ananasa wyciągnąć z puszki, odcedzić zalewę polać wiśniakiem i zostawić na 1 godzinę. W misce ubić jajka z cukrem (6 dkg), dodać mąkę ziemniaczana i podlewać mlekiem (0,5 szklanki). Całość dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z laską wanilii, wrzące wlewać powoli do ubitych jajek, cały czas ubijając. Ubitą masę przelać do rondla, zagotować stale ubijając. Po zdjęciu z ognia nadal ubijać, aż do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelać do pucharków deserowych. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem i wyłożyć wierzch deseru. Kawałkami ananasa udekorować pucharki. Całość włożyć do lodówki na 20 minut, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów