Twarożniki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6165
Twarożniki
fot. Doing (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 dag twarogu śmietankowego
  • 5 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 kiwi
  • 1 mango
  • 0,5 szklanki śmietany
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • masło do smażenia

Opis przygotowania:

Owoce umyć i odsączyć z wody. Kiwi obrać ze skory i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Twaróg przepuścić przez maszynkę dwukrotnie, dodać do niego połowę mąki, jajka, cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto pokroić jak na kopytka i potoczyć w mące. Rozgrzać mocno masło na patelni i kłaść na nią pokrojone ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, polać śmietaną i posypać pokrojonymi wcześniej owocami.

Komentarze (1)

Witam Próbowałem zrobić Twarożniki według tego przepisu i nie wiem jakim cudem komuś udało się ukręcić wałki z ciasta o tej konsystencji. Myślałem że w przepisie jest błędnie podana ilość mąki, jednak w innych przepisach tak też jest. Tylko jeden przepis zaleca dodanie ziemniaków w stosunku 1:1 z twarogiem. Ktoś może poradzi jak zrobić to dobrze
Pozdrawiam Krzychu