Szopska sałata

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486

Składniki:

  • 40 dkg czerwonej słodkiej papryki
  • 20 dkg pomidorów
  • 8 dkg cebuli
  • 2 małe ostre papryczki
  • 4 dkg oleju sojowego
  • 2 łyżki octu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Papryki umyć, osuszyć włożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w całości w piekarniku. Po upieczeniu wyciągnąć, przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory pokroić na części. Ostrą papryczkę przekroić na połowy, usunąć nasiona i pokroić w drobne cząstki. Wymieszać razem paprykę, cebulę i pomidory, dodać do tego olej, ocet, sól i natkę zielonej pietruszki. Całość przemieszać i pozostawić na 15 minut przed podaniem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów