Legumina z kaszy manny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2351

Składniki:

  • 20 dkg kaszy manny
  • 8 dkg migdałów
  • 15 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • konfitura owocowa

Opis przygotowania:

Migdały posiekać drobno i lekko podsmażyć na patelni na małym ogniu. Do podsmażonych migdałów dodać kaszę mannę i nie przestając mieszać lekko ją zrumienić. Zrumieniona kaszę z migdałami przesypać do rondla. Zagotować 1 l wody z masłem, cukrem i wrzątkiem zalać kaszę mannę w rondlu. Podczas wlewanie wody dokładnie mieszać, aby nie powstały kluchy. Całość gotować na małym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę i zgęstnieje. Rondel przykryć ściereczką i pokrywką, po czym przestudzić. Ostudzona kasze przełożyć do pucharków deserowych, wierzch polać konfitura owocowa i posypać cukrem waniliowym. Podawać zaraz po posypaniu.

2 komentarze

b ciekawy przepis! niestety- kasza sie nie zrumieniła (podgrzewałam ją na pustej patelni, bez tłuszczu) i zrobiły się grudy. Co zrobiłam nie tak? Ale jest smaczne:)

Kuchnia to sztuka, jednemu się udaje, drugiemu nie. Ale próbować trzeba, a co zrobiłaś nie tak tego nie wiem. Mi się zawsze udawało. Ale przynajmniej dobrze, ze Ci smakowało.

Podobne przepisy