Potrawka z kurczaka z ryżem i cukinią

tybetanka

Autor:

Przepisów: 2

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 kg ud z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średnia cukinia pokrojona wzdłuż na ćwiartki i w plastry
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2-3 szklanki zupy pieczarkowej w puszce lub zrobionej z zupy w proszku
  • zielenina (koperek, pietruszka) drobno posiekana
  • 1 puszka kukurydzy

Opis przygotowania

W dużym rondlu, który może być użyty do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy masło. Gdy masło się rozgrzeje dodajemy do rondla ryż. Podgrzewamy mieszając do momentu aż ryż nie będzie już szklisty, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i chwilę dusimy razem. W międzyczasie rozcieńczamy zupę pieczarkową.
Do rondla wlewamy zupę pieczarkową i mieszając doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka.
Rondel wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiekamy przez około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika potrawę po kilku minutach przekładamy do salaterki, posypujemy zieleniną i podajemy.
Smacznego:)))

0 komentarzy

Podobne przepisy